DE EERSTE WERELDOORLOG
<
In 1914 werd de Oostenrijkse troonopvolger met zijn vrouw door een Servische nationalist vermoord. De diplomaten hadden de toch al gespannen toestand niet in de hand. Oostenrijk verklaarde Servie de oorlog. De sneeuwbal ging rollen. Wereldoorlog I was begonnen.

 <    
     

 

       gasaanval.jpg (9243 bytes)     ijzerenkruis1914.jpg (14327 bytes)   link1-woi.jpg (51379 bytes)    voorpagina4.jpg (16079 bytes)   promo_greatwar_2.jpg (5431 bytes)

 

 

             

 

In 1914 trokken overal de soldaten opgewekt ten strijde,de Amerikanen volgden in 1917, Parijs stapte op de trein, en aan het front raakte de wegen verstopt.

                                                          

 

      
De snelle Duitse opmars in 1914, en de felle Franse
tegenaanvallen liepen vast. De Belgen verschansten
zich achter de IJser.
    

 

       

 

  Er ontstond een  loopgravenoorlog . Groots opgezette  offensieven, eisten   honderd- duizenden slachtoffers. Als eersten gebruikten de Duitsers het strijdgas.


                                 

                                                        

          

 

        
    Aan het bewegelijke Oostfront was het slecht georganiseerde Russische leger niet op gewassen tegen de Duitsers. De soldaten raakten gedemoraliseerd.  De februari- en de oktoberrevolutie  bezorgden de Duitsers het zeer gunstige vredesverdrag van Brest-Litowsk


 

Nieuwe wapens, zoals de duikboot, het  vliegtuig en de tank
 verschenen voor het eerst op zee, in de lucht en op het land.

 

         

 

 

  Welgestelde dames  werkten met naald en draad of stonden op de tram. Maar de meeste vrouwen werkten in de fabrieken of in de landbouw

                

 

11 november 1918,    wapenstilstand en
vreugde in Londen